Змінюємо світ разом: як ефективно сортувати сміття

Сортування сміття – одна із важливих практик, яка допомагає зберегти природне навколишнє середовище та створити екологічно чисте довкілля.

Протягом року кожна людина викидає близько 300 кг сміття. На жаль, більшість із цих відходів потрапляють на загальні сміттєзвалища. Згідно із даними з усіх відходів, які там зберігаються, переробляються лише – 20 %, органіка складає близько 50 %. На переробку потрапляє 3-5 % зі всіх твердих побутових відходів. Чому ж так важливо сортувати? Завдяки правильному поводженню із використаним пластиком, металом, папером та іншими видами сміття можна знизити їх негативний вплив на навколишнє середовище, запобігти забрудненню ґрунтів, води, повітря, а також зменшити накопичення відходів, які погано впливають на здоров’я і життя людей. Великим плюсом сортування є можливість повторно використовувати перероблену тару.

Свідоме ставлення суспільства до сортування сміття є вкрай важливим. Облаштувати вдома простір для сортування – крок, який може зробити кожен. Пропонуємо декілька порад, як ефективно сортувати тверді побутові відходи:

  1. Дотримуйтеся правил сортування сміття: окремо зберігайте вторсировину та органіку; всю тару, обов’язково, промивайте від залишків жиру, їжі та висушуйте; знімайте кришечки та етикетки; стискайте тетрапак, пластикові пляшки, металеві банки, адже так вони займають менше місця; збирайте окремо пластикові корочки та кришки. Кожен тип сміття має свої особливості підготовки до переробки, саме тому, важливо ознайомитися і дотримуватися правил, адже це значно допомагає у роботі сортувальних станцій, які приймають вторсировину.
  2. Виділіть вдома місце для сортування: придбайте невеликі контейнери для тих типів відходів які є найчастіше: пластик, органіка, папір тощо і встановіть у зручному для вас місці.
  3. Знайдіть у місті контейнери для роздільного збору сміття: дізнайтеся чи є у вашому місті контейнери в які можна викинути посортоване сміття та які вимоги до сортування ставить компанія, яка займається переробкою.
  4. Дізнайтеся чи поблизу є сортувальна станція або точка збору вторсировини: якщо у місті немає контейнерів для роздільного збору сміття, то дізнайтеся чи є поблизу сортувальна станція чи пункт прийому в який можна буде відправити посортовані відходи.
  5. Якщо у вас є дача чи присадибна ділянка, то органічні відходи можна складати у компостну яму, де вони перетворяться на натуральне добриво.

Ці маленькі, але прості кроки допоможуть зменшити негативний вплив сміття на навколишнє середовище. Турбота про довкілля – це не лише завдання світових організацій із захисту природного середовища, органів державної влади чи громадських організацій, а також кожної людини.

 

Завідувачка сектору еколого-освітньої роботи

природного заповідника «Горгани»

Ірина Пітух