Збережемо первоцвіти разом!

З промінням яскравим

З вітрами, вже нагрітими,

Весна, багата травами,

Весна, багата квітами.

Д. Каневський

 

Перші подихи весни… оживає ліс. Починається цвітіння ліщини, вільхи і отруйного чагарника з рожевими квіточками – вовчі ягоди. Вічнозелені хвойні дерева розпускають бруньки. На освітлених весняним сонцем галявинах, у безлистяному лісі зацвітають перші весняні квіти, так звані ефемероїди – підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний та шафран Гейфелів, занесені до Червоної книги України.

Зміна клімату, вирубка лісу, корисливі дії суспільства – все це приносить негативний вплив на природне середовище. Зникнення первоцвітів не виняток. Весною ми часто бачимо як на ринках продають гарні букетики підсніжників, а у лісі, на той момент, залишається понищена галявина із сотнями пошкоджених, викопаних, зірваних квітів. Такі дії, звісно, не залишаться безкарними. Відповідно до ст. 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення зривання, викопування, руйнування місць зростання та продаж рослин карається штрафом, розмір якого розраховується відповідно до Постанови КМУ від 10 травня 2022 р. № 575 «Про затвердження спеціальних такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд».

На території природного заповідника «Горгани» відбувається посилена охорона місць зростання ранньовесняних ефемероїдів. Служба державної охорони ПЗФ, спільно із працівниками Надвірнянського РВ Національної поліції в Івано-Франківській області проводять спільні рейди-перевірки по дотриманні природоохоронного режиму.

Для привернення уваги до збереження перших весняних рослин, щорічно організовується Всеукраїнська акція «Первоцвіт». Її мета – формування свідомого екологічного мислення, відмова від збору та купівлі первоцвітів, пропагування інформації про важливість захисту рослин, які перебувають на межі зникнення. Екоосвітяни природного заповідника «Горгани» проводять різноманітні екологічні години, бесіди та майстер-класи для місцевого населення.

Кожен із нас, своїм прикладом і свідомим ставленням до природи, може показати іншим правильний шлях до вирішення проблеми зникнення рідкісних видів квітів. Якщо ви стали свідком зривання чи продажу первоцвітів – зробіть зауваження та поясніть чому такі дії є незаконними, викличте поліцію. Будучи у лісі оминайте територію, де зростають підсніжники чи білоцвіт, якщо ж це неможливо, то йдіть якомога акуратніше, щоб не пошкодити рослини. Ці прості речі допоможуть зберегти тисячі квітів і збільшити їхню популяцію.

Не ставаймо браконьєрами – оберігаймо природу заради майбутнього!

 

Автори: заступник директора-головний природознавець природного заповідника «Горгани» Ярослав Голинський, завідувачка сектору еколого-освітньої роботи Ірина Пітух.