Ранньоквітучі рослини: непересічні скарби, які потребують охорони

Після довгої і холодної зими всі з нетерпінням чекають весняного потепління. У більшості із нас ця пора року асоціюється з безкрайніми полями квітів і трав. Ранньою весною прогулянка до лісу- справжня спокуса. Перші весняні квіти тішать око і руки тягнуться скласти із них невеличкий букет. Мало кому відомо, що більшість первоцвітів занесені до Червоної книги України.

На початку березня у наших лісах з’являються перші квіти, їх розмаїття вражає. Безлисті ліси перевтілюються – встеляються килимами з підсніжників, пролісків, шафрану, медунки та ін. Нажаль, багато з нас мало знає про ці дивні рослини – первоцвіти. Вони не бояться ні раптового снігу, ні лютих морозів – первоцвіти прекрасно пристосувались до примх погоди.

Збираючи ранньоквітучі рослини, ми з вами не задумуємося якої шкоди завдаємо природі. Масовий збір рідкісних квітів призводить до послаблення, а подекуди і до повного пригнічення насіннєвого оновлення. Вириваючи підсніжники з кореневою частиною, людина провокує знищення цілої популяції. Масове «паломництво» за букетом до лісу, призводить до витоптування рослин. Пошкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки. Зірвавши три квітки, ви загубили 45-60 насінин, які в майбутньому могли також дати «насіннєве потомство». Первоцвіти – це єдине джерело живлення для багатьох комах. Зникнуть первоцвіти – зникнуть рідкісні види комашок, котрі захищають ліси від шкідників, відповідно дерева почнуть всихати і наслідки можуть бути критичними.

Дуже прикро, але разом із природою прокидаються і недобросовісні «любителі квітів», які у великій кількості нищать їх і продають тим, хто ще не усвідомив важливість збереження довкілля. Сприяючи кривавому бізнесу, ви стаєте співучасником злочину, наслідки якого будуть довго відчувати наші нащадки. Особливої масовості продаж набуває напередодні 8 Березня.

Люди добре знають, що шкодять природі, але, з року в рік продовжують займатись продажом і, що найсумніше, вчать цьому своїх дітей. Здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин, порушується закон України: «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про Червону Книгу України». Зривання червонокнижної квітки в Україні тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 340-510 грн з конфіскацією незаконно добутого. Порушення порядку придбання чи збуту “червонокнижних” рослин тягне за собою штраф 510-1700 грн. Якщо неправомірні дії вчинені щодо квітів, занесених до Червоної книги України в межах територій природно-заповідного фонду, на порушника буде накладено штраф в розмірі 1700-3655 грн (адміністративну справу розглядає суд).

Будьте свідомими і не губіть “червонокнижні” рослини лише задля примхи. Краще помилуйтеся ними в природі, а на згадку зробіть фото. Квітка у вазі – полонянка, яка приречена на погибель. Хай лісові квіти милують око і душу всіх, хто прийде за натхненням слідом за вами у ліс.

З метою збереження первоцвітів щорічно проводиться Всеукраїнська екологічна акція “Первоцвіт”. Запрошуємо всіх небайдужих долучитися до акції та прислухатися до порад, а ще краще – до совісті. У акції «Первоцвіт» участь може брати кожен. Головним завданням даної природоохоронної акції є привернення уваги громадськості до проблеми охорони ранньоквітучих лісових рослин і спрямувати всі зусилля свідомих громадян на практичні дії щодо захисту первоцвітів.

Збираючи та продаючи первоцвіти, ми знищуємо їх, а купуючи – допомагаємо знищувати. Можна відновити пам’ятки мистецтва, історії, але неможливо відреставрувати зниклі види рослин, які творяться природою десятки тисяч років. Тільки наша особиста відмова від купівлі зникаючих видів рослин, дасть їм шанс рости щовесни.

Шановні краяни, не будьте байдужими, збережемо природу разом! Про виявлені порушення законодавства просимо повідомляти Державну екологічну інспекцію Карпатського округу та правоохоронні органи для вжиття заходів реагування.

Відділ СДО ПЗФ «Горгани»