Круглий стіл «Поєднання науково-дослідної та еколого-освітньої роботи: досвід, сучасні реалії, плани»

Сьогодні відбулось засідання круглого столу «Поєднання науково-дослідної та еколого-освітньої роботи: досвід, сучасні реалії, плани» .
Працівники природного заповідника «Горгани» дуже вдячні усім учасникам, які виявили бажання і знайшли можливість долучитися до цього заходу. У підготовці, організації та проведенні круглого столу, брали участь НПП «Слобожанський» і «Деснянсько-Старогутський», а також РЛП «Краматорський». Саме завдяки їх підтримці була організована виставка «Збереження природних комплексів і культурної спадщини на території України», що проходить з 1 липня по 1 серпня 2022 р. у Музеї Історії Надвірнянщини (м. Надвірна, Івано-Франківська обл.). Одним із завдань цієї виставки є демонстрація того, як у екологоосвітній роботі можна використовувати надбання етнокультурної спадщини. Саме цьому були присвячені декілька доповідей учасників круглого столу, зокрема, представників НПП «Північне Поділля». Багато виступів висвітлювали різноманітні засоби, що дозволяють долучити людей (особливо молодь) до збереження природи, сформувати у них екологічне мислення. Це і організація орнітологічної школи у НПП "Деснянсько-Старогутський", і проведення тематичних ігор-квестів і наукових екскурсій у НПП «Слобожанський», «Тузлівські лимани», і робота із волонтерами тощо. Багато учасників акцентували увагу на тому, що базою для екологоосвітньої діяльності є саме здобутки науково-дослідної роботи. Також у виступах йшлося про особливості роботи природоохоронних організацій під час військового стану, зокрема, таким досвідом поділилися представники НПП «Пирятинський». Сьогоднішнє засідання круглого столу не тільки сприяло обміну досвідом, налагодженню контактів, воно ще раз продемонструвало наше бажання пишатися природою України, її культурною спадщиною, берегти і захищати свою Батьківщину .
Круглий стіл об'єднав усі регіони України - південь і північ, схід і захід : природний заповідник «Горгани»; національні природні парки «Слобожанський», «Деснянсько-Старогутський», «Ужанський», «Північне Поділля», «Нижньодніпровський», «Пирятинський», «Черемоський», «Бойківщина», «Кармелюкове Поділля», «Тузлівські лимани»; РЛП "Краматорський" та Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна.